Guide

@Pengemette giver dig 6 gode råd til at bruge din penge som studerende
Det behøver ikke altid at handle om at spare, hvis du vil have en bedre økonomi. Ved at bruge dine penge fornuftigt, kan du få et større udbytte, end hvis du kun gemmer dem på en bankkonto. Ekspert i økonomi fortæller hvordan.
Det er umuligt at gå en hel måned uden at bruge en eneste krone. Især i en tid med stigende renter og høj inflation.
Men hvor er det så egentlig smartest at bruge sine penge, når man er studerende?
Det har vi talt med Mette Ahnfeldt Grinsted om, der er personlig rådgiver i Danske Bank og økonomisk influent på Instagramprofilen @pengemette.
”Jeg er af den overbevisning, at rigtig mange ikke får det fulde ud af deres økonomiske muligheder på grund af manglende viden og forståelse. Det er helt vildt ærgerligt, for der kan være ret mange penge at hente, hvis man bare får den rette rådgivning og det rette fundament for at træffe en beslutning,” siger hun.
Hun forklarer, hvis du bruger dine penge smart, sparer du også i sidste ende. Derfor handler det ikke kun om ikke at bruge dine penge, men hvordan du bruger dem.
”Vi har altid har været disponeret for "hvor der er sparet, er der tjent"-terminologien. Det vil sige, at vores hjerner simpelthen reagerer mere positivt, når vi hører, at vi kan spare penge, frem for, hvor vores penge er smartest at bruge, men begge ting er vigtige”.
Mettes 6 råd:
1. Først og fremmest er det afgørende at lægge et budget, så du har en idé om, hvor meget du har at bruge af på bundlinjen
Det kan naturligvis være svært at udregne præcist, hvis du har et timelønnet studiejob. I så fald kan du udregne et gennemsnit af de sidste 3-6 måneders lønninger, så du kan se, hvordan det kan variere - også i eksamensperioder.
Du kan bruge få penge på en budgetskabelon eller finde en gratis. De fleste banker har en gratis skabelon, du kan downloade fra hjemmesiden eller få tilsendt.
2. Brug penge på mad og andre nødvendigheder, men undgå at handle ofte
Planlæg dine indkøb, så du undgår at handle ofte og blive fristet af impulskøb. Lav en madklub med andre studerende. Det er både hyggeligt og billigt, når man fordeler udgifterne.
3. Prioriter udgifter til dit studie
Det gælder både bøger og studieture. En uddannelse er en langsigtet investering, som kan hjælpe dig med at opnå dine karrieremål. Du kan undersøge om bøger og andre studiematerialer kan købes brugt eller lånes på biblioteket.
Studieture kan bl.a. være med til at investere i dit netværk. Et godt netværk bliver mindst lige så meget værd som din uddannelse på sigt.
4. Invester din opsparing (eller en del af den), hvis du har en lang tidshorisont
Hvis du binder dine penge i investeringer i en årrække, vil du højest sandsynligt få et større afkast på din opsparing, sammenlignet med at lade pengene stå på en opsparing uden rente.
Det er baseret ud fra historiske data, og der er altid en risiko forbundet med at investere. Der findes dog mange nemme løsninger, fx i mobilbanker, hvor man kan investere for helt ned til 200-350 kr. pr. måned.
5. Brug dine penge på forsikringer
Det gælder især indboforsikring og ulykkesforsikring, men også rejseforsikring, hvis du prioriterer at rejse. Mange unge er ikke klar over, at en indboforsikring også indeholder en ansvarsforsikring.
Dvs. en forsikring mod skade, du kan komme til at gøre på andre eller andres ting. Det kan blive en dyr fornøjelse, hvis du kommer til at hælde kaffe ud over en studiekammerats computer uden at have en forsikring.
6. Bliv medlem af en a-kasse
Jeg vil også anbefale at bruge penge på en a-kasse, da den sikrer dig en indtægt som færdiguddannet, hvis du ikke finder et fuldtidsjob med det samme, eller hvis du mister dit job. Det er ofte gratis at være tilmeldt som studerende.
Vær opmærksom på, at man i de fleste tilfælde skal være tilmeldt en a-kasse i minimum 1 år, før man har ret til dagpenge efter uddannelse. Det er ofte fra, man går på 5. semester.
Læs mere om medlemskab af Din Sundhedsfaglige A-kasse for studerende
Skrevet af Isabella Canto Nielsen
Få adgang
gratis
i dag
Bliv en del af Studielivet og få adgang til unikke rabatter og events, mens du studerer.
Gå ikke glip af
unikke
rabatter
og
events
Bliv en del af Studielivet i Din Sundhedsfaglige A-kasse og få adgang til fordelsklubben, mens du studerer. Det er gratis, og du kan til hver en tid afmelde dig.
Hent din første fordele allerede efter sign-up.

